Om Prosjektet

Borgen Production AS, ved Erling Borgen, jobber i disse dager med et stort og omfattende dokumentarfilmprosjekt om Einar Gerhardsen, med tittelen ”Einar” for NRK. Serien vil bli fire episoder på 60 minutter hver, og sendes på NRK i 2019.

”Einar” vil bli historien om fattiggutten som ble Norges mest betydningsfulle politiker gjennom alle tider. Vi vil fortelle om byggingen av det moderne, demokratiske Norge, som vokste frem gjennom et sterkt samhold, men også gjennom strid og harde politiske kamper.

Vi har arbeidet med dette prosjektet i tre år. Vi har drevet viktig journalistisk research og omfattende billed- og film-research i seks land. Serien vil bli et nært og varmt portrett av våde mennesket og politikeren Einar Gerhardsen og hans familie. Hele familien Gerhardsen har valgt å samarbeide. De har gitt oss unikt materiale til bruk i den planlagte serien; både private filmopptak, bilder, dokumenter og annet som ikke har vært offentliggjort tidligere.

Midlertidig premieredato: Høsten, 2019
Foto: Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek

Bak kamera

En dokumentarserie lages ikke alene. Her er en presentasjon av de som arbeider bak kamera.

 

Regi

Erling Borgen


Filmskaper, journalist og forfatter Erling Borgen har laget snart 100 dokumentarer som alle er vist på nasjonale og internasjonale TV-kanaler. Borgens dokumentarer, artikler og bøker baserer seg på omfattende undersøkende journalistikk. Han har avslørt den norske våpenindustrien, den norske oljeindustrien og norske bedrifters manglende etikk i sine utenlands-operasjoner. Han er også professor ved den Norske TV-skolen på Lillehammer, hvor han underviser i den samfunnskritiske dokumentaren.


Fotograf og klipper

Bjørn Engvik

Bjørn har lang fartstid som fotograf og klipper. Han har jobbet i NRK i mange år, men driver nå for seg selv. Han har samarbeidet med regissør Erling Borgen i lang tid, på produksjoner som "A heart that never dies" og "Hakekorsets Profitører". Han har også selv laget en rekke dokumentarer, blant annet TV-serien om Thor Heyerdahl.


Prosjektleder

Lars Ankervold

Lars har utdannet seg til dokumentarist ved den Norske TV-skolen på Lillehammer, hvor Erling Borgen var hans professor i samfunnskritisk dokumentarisme. Han har tidligere jobbet i NRK med produksjoner som "Innafor" og "Faten tar valget".


Research

Tarjei Leer-Salvesen

Journalist Tarjei Leer-Salvesen jobber til daglig i Fædrelandsvennen. Han har samarbeidet med regissør Erling Borgen på en rekke tidligere produksjoner, blant annet "Hakekorsets Profitører" og "Et lite stykke Norge". Tarjei er også en av initiativtakerne bak nettsiden innsyn.no


B-Fotograf

Adele Gyllenhammar Raaum

Adele har utdannet seg til fotograf ved den Norske TV-skolen på Lillehammer, hvor Erling Borgen var hennes professor i samfunskritisk dokumentarisme. Hun har tidligere jobbet med produksjoner som "Da vi styrte landet" og "Hvite gutter".Komponist

Irene Tillung

Irene Tillung fra Voss i Hordaland er utdannet på klassisk trekkspill ved Musikkhøgskolen og har etter utdanningen livnært seg som frilansmusiker og komponist. Hun er kjent fra flere folkemusikkprosjekt i både inn- og utland, og har turnert og gitt ut album med grupper som Maar, Boreas, Tindra og duoen Frøholm/Tillung.