Fra opptak til serien om Einar Gerhardsen 

På opptak med familien Gerhardsen

 Oktober i fjor var vi så heldige å få samlet hele Gerhardsen familien. Både barn, barnebarn, oldebarn og deres ektefeller, stilte opp til en viktig scene.


Til opptakene trengte vi en helt spesiell modell av en gammeldags lysbildefremviser, noe vi måtte helt til England for å finne.

Målet med scenen var å vise familien det utrolige billedmaterialet vi har samlet til denne dokumentarserien, før det blir sendt avsted til ulike arkiver. Dette er bilder som gir et unikt innblikk i livet til Einar, og som er viktig å få bevart for ettertiden. Selv om mange av bildene er hentet fra familiens private album, var det mange, spesielt fra de yngste, som kunne se med begeistring på hvordan deres kjære bestefar og oldefar levde. Det ble en minnerik aften, med gode historier, latter og noen tårer.

Deler av denne seansen vil bli vist i denne dokumentarserien.


"Når jeg ser et rødt flag smælde"
Her kommer en liten smakebit til fra Gerhardsen-dokumentaren. Her synger Torgunn Lieungh, Einars eldste og eneste datter, arbeidersangen ”Når jeg ser et rødt flag smælde”. Denne sangen er skrevet til Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i 1923 av Oskar Hansen, og vi har fått lov av rettighetshaverne å bruke sangen. Dette er en av favorittene til familien Gerhardsen, og ble ofte sunget i ulike sammenhenger. Det er ikke helt slik det kommer til å se ut i den ferdige dokumentaren, men jeg hadde likevel lyst til å dele dette vakre lille klippet.

Komponist Ragnar Bjerkreim har arrangert arbeidersangen i ny drakt. Lyd av Alf Christian Hvidsteen, Tove Erikstad spiller Cello. Opptakene ble gjort i Torgunn Lieungs hjem og i Tøyen Kirke.


På opptak i Tøyen Kirke


En sentral tradisjon i arbeiderbevegelsen har alltid vært arbeidersanger. De ble ofte sunget på partimøter, men var også viktige i dagliglivet, spesielt for Einar Gerhardsen. Til denne dokumentarserien ønsket vi å gjøre vår egen vri på denne tradisjonen, og har spilt inn sangene ”Internasjonalen”, ”Frihetens Forpost”, ”Rødt Flagg” og ”De unge slekter” på nytt. Komponist Ragnar Bjerkreim har arrangert arbeidersangene i ny drakt. Vi ble med Ragnar og musiker Tove Erikstad til Tøyen Kirke, hvor de gjorde opptak av Cello-stemmen til ”Internasjonalen”. Lyd av Alf Christian Hvidsteen.På opptak med Joachim Kwetzinsky 

Den strålende pianisten Joachim Kwetzinsky har spilt inn et stykke av Bach, som vi har tenkt å bruke til dokumentarserien vår om Einar Gerhardsen.

Blir det ikke vakkert?