ARBEIDET MED SERIEN

Av Erling Borgen


I nesten fire år har vi arbeidet med dokumentarserien om Einar Gerhardsen. Her forteller vi den utrolige historien om hvordan en fattiggutt fra Enerhaugen i det gamle Kristiania kunne bli Norges statsminister i 17 år.  Vi skildrer også fremveksten av det moderne Norge.


Vi føler det som svært viktig å få fortelle historien om hvem vi står på skuldrene til i dagens velferds-Norge. Einar Gerhardsen og hans medarbeidere hadde et politisk prosjekt. Det måtte bli en slutt på at arbeidstakerne sto med lua i hånda og ba om almisser fra arbeidsgiverne. Einar representerte samtidig drømmen om det nye, frie og lykkelige Norge. 

Dette var en hard politisk virkelighet og kamp. Arbeiderpartiet har som kjent aldri vært noen søndagsskole. Og bak landsfaderens milde og vakre stemme,  var han samtidig en 

knallhard maktpolitiker.


På 1920-tallet ble Einar dømt til 20 forskjellige fengselsdommer. 

Jeg kjenner knapt noen andre statsledere som har sittet så mange ganger i fengsel. Den lengste straffen kom i 1927. Den var på 120 dagers fengsel med vann og brød. 

Einar hadde oppfordret fattigfolk å stjele mat fra de rike – og særlig fra Arbeidsgiverforeningens direktør.


Serien er i fire deler. Hver del på en time. Vi følger Einar fra fødsel til død. Det har vært et stort prosjekt. men et sant privilegium. Serien er et helt uavhengig journalistisk og dokumentarisk prosjekt. Den er finansiert av NRK, Fritt Ord og Norsk Filminstitutt. Gerhardsens barn og barnebarn har bidratt med intervjuer, private filmer og bilder til 

dokumentarserien. De har ikke stilt noe krav om innsyn i serien, før den nå publiseres. Jeg er dypt takknemlig for den åpenhet og den hjelp de har gitt til serien.

Arkiver i inn og utland har bidratt med unikt materiale. En spesiell takk til Arbeiderbevegelsens arkiv. Serien fikk en egen dimensjon, da Gerhardsens eneste datter, Torgunn Lieungh, bestemte seg for å gi et intervju om sin far. Hun hadde aldri tidligere sagt noe offentlig om ham. Torgunn døde dessverre i sommer. Jeg minnes henne med stor glede og takknemlighet.


Vi er et stort team bak filmen. Det går frem av rulleteksten. Den viktigste samarbeidspartneren er Bjørn Engvik. Han er både A-fotograf og redigerer. Han har helt spesielle og unike kvaliteter.
Seks av mine tidligere studenter har også deltatt i produksjonen på mange plan. Lars Ankervold har vært prosjektleder. Andre har filmet, drevet research, tatt lyd og satt lys. Folkemusikeren Irene Tillung har skrevet helt ny og fantastisk god musikk til serien. Hun har gått filmkomposisjonsstudiet på Høgskolen Innlandet på Lillehammer. 

Det ledes av professor Halldor Krogh.


Jeg er særlig takknemlig overfor NRK – og min prosjektredaktør Marie Sjo. NRK har betalt mesteparten av det denne produksjonen har kostet. Marie Sjo, med sine kloke og konstruktive innspill, har gjort filmen bedre. Tusen takk, Marie.BAK KAMERA 

En dokumentarserie lages ikke alene. Her er en presentasjon av de som arbeider bak kamera.

 

Regi

Erling Borgen


Filmskaper, journalist og forfatter Erling Borgen har laget snart 100 dokumentarer som alle er vist på nasjonale og internasjonale TV-kanaler. Borgens dokumentarer, artikler og bøker baserer seg på omfattende undersøkende journalistikk. Han har avslørt den norske våpenindustrien, den norske oljeindustrien og norske bedrifters manglende etikk i sine utenlands-operasjoner. Han er også professor ved den Norske TV-skolen på Lillehammer, hvor han underviser i den samfunnskritiske dokumentaren.


Fotograf og klipper

Bjørn Engvik

Bjørn har lang fartstid som fotograf og klipper. Han har jobbet i NRK i mange år, men driver nå for seg selv. Han har samarbeidet med regissør Erling Borgen i lang tid, på produksjoner som "A heart that never dies" og "Hakekorsets Profitører". Han har også selv laget en rekke dokumentarer, blant annet TV-serien om Thor Heyerdahl.


Prosjektleder

Lars Ankervold

Lars har utdannet seg til dokumentarist ved den Norske TV-skolen på Lillehammer, hvor Erling Borgen var hans professor i samfunnskritisk dokumentarisme. Han har tidligere jobbet i NRK med produksjoner som "Innafor" og "Faten tar valget".


Research

Tarjei Leer-Salvesen

Journalist Tarjei Leer-Salvesen jobber til daglig i Fædrelandsvennen. Han har samarbeidet med regissør Erling Borgen på en rekke tidligere produksjoner, blant annet "Hakekorsets Profitører" og "Et lite stykke Norge". Tarjei er også en av initiativtakerne bak nettsiden innsyn.no


B-Fotograf

Adele Gyllenhammar Raaum

Adele har utdannet seg til fotograf ved den Norske TV-skolen på Lillehammer, hvor Erling Borgen var hennes professor i samfunskritisk dokumentarisme. Hun har tidligere jobbet med produksjoner som "Da vi styrte landet" og "Hvite gutter".Komponist

Irene Tillung

Irene Tillung fra Voss i Hordaland er utdannet på klassisk trekkspill ved Musikkhøgskolen og har etter utdanningen livnært seg som frilansmusiker og komponist. Hun er kjent fra flere folkemusikkprosjekt i både inn- og utland, og har turnert og gitt ut album med grupper som Maar, Boreas, Tindra og duoen Frøholm/Tillung.